2015-12-16

4648 - 20160327 - BELGIË-ANTWERPEN - LE BRUIT DES CHOSES. 50 jaar Middelheim Promotors - 24.10.2015-27.03.2016

.
LE BRUIT DES CHOSES. 50 jaar Middelheim Promotors
 
Een halve eeuw Middelheim Promotors geschetst in 50 objecten.
“Kom, we gaan iets doen voor het Middelheim! Het Middelheim heeft steun nodig!”
(mede-bezieler van het eerste uur, Fernand Bertrand, in 1965)
 
50 jaar geleden sluimerde het Middelheimmuseum als een ‘schone slaapster’ in het Antwerpse cultuurlandschap. Geïnspireerd door de Gentse ‘Vereniging voor het museum voor hedendaagse kunst’, bundelen een televisieproducer van het programma Kunstzaken op de BRT, een medewerker van het Rubenshuis en een bankdirecteur de krachten. Ze hebben één doel voor ogen: de schone slaapster wekken en de verzameling van het openluchtmuseum uitbreiden en in de kijker zetten.
 
Ze noemen zichzelf graag promotors: van het Middelheim, maar ook van de hedendaagse kunst in het algemeen. En al gauw maakt de kersverse vereniging haar missie waar. Er worden kunstwerken aangekocht, edities uitgegeven en allerhande activiteiten opgezet. Tegenwoordig vormt de vereniging nog steeds een belangrijke steunpilaar voor de werking van het Middelheimmuseum.
 
Pieter Boons, curator van deze tentoonstelling, vertelt aan de hand van een selectie kunstwerken, documenten, foto’s en edities, het verhaal van een halve eeuw begeestering en het verschil dat ze kan maken. De 50 objecten intrigeren als voorwerpen uit een (ver) verleden, als voorwerpen die ooit leefden in de handen van hun makers, die beantwoordden aan de verbeelding van de artiesten, die de sporen van de tijd dragen. Uit de tentoonstelling blijkt hoe hecht en duurzaam de contacten met de kunstenaars waren, hoe de Middelheim Promotors voor velen onder hen een welkome hefboom waren om een breed publiek te bereiken.
 
De werken in de tentoonstelling zijn zodanig opgesteld  dat ze kunnen interageren met elkaar, met de bezoeker en met het museum; en al deze elementen spinnen dunne draden doorheen de poëtische ruimte van het Braempaviljoen. Even fijngevoelig, subjectief en persoonlijk is de afgelopen 50 jaar een mecenaat ontstaan dat het Middelheimmuseum op een duurzame en organische manier ondersteunt.
 
Uiteindelijk ontglippen ons de dingen in wat hun eeuwige stilte lijkt. Je wordt – hoe kan het ook anders – getroffen door het fascinerende raadsel van hun zwijgen. Niet door hun stilte. Want als al het geraas en gebral rond het ding is weggeëbd, als je niets meer kan vragen, als er niets meer te zeggen valt, dan pas kan het ding spreken. Het zwijgt zolang het niet gerespecteerd wordt. Het spreekt zolang er geluisterd wordt. En spreken, dat kan het ding: “le bruit des choses”, zo noemt Jean-Luc Vilmouth het. Het zijn geen woorden, het is geen taal, het is geen geluid, het is geen lawaai. Het is geruis. Het lavende geruis van de stille stroom der tijd.
 
Uit Beelden Lijnen, publicatie naar aanleiding van 25 jaar Middelheim Promotors,  Jo Coucke, 1991

 Middelheimmuseum - LE BRUIT DES CHOSES. 50 jaar Middelheim Promotors - 24.10.2015 - 27.03.2016