2015-11-25

4642 - 20160110 - BELGIË-DEINZE - Cosmogony - Annabelle Hyvrier & Xavier Noiret-Thomé - 24.10.2015-10.01.2016

.


Binnen het nieuwe concept van toonmomenten in het Museum van Deinze en de Leiestreek, SHOW-2, worden de twee hedendaagse kunstenaars Annabelle Hyvrier en Xavier Noiret-Thomé gepresenteerd. Respectievelijk beeldhouwster en schilder zijn ze met elkaar verbonden door hun Franse roots en hun zoektocht naar een perfect evenwicht tussen de natuurlijke materie en de artistieke ingreep.

De titel en het thema van de tentoonstelling is gebaseerd op een uittreksel uit Arthur Rimbaud’s Une saison en enfer uit 1873: "Je vais dévoiler tous les mystères: mystères religieux ou naturels, mort, naissance, avenir, passé, cosmogonie, néant. Je suis maître en fantasmagories." 

Het levenspad, met al zijn kruispunten en kronkels, loopt als een rode draad door het werk van Annabelle Hyvrier. Haar sculpturen zijn veelal het resultaat van een intens gevecht met een zorgvuldig gekozen en monumentaal stuk hout. Annabelle Hyvrier slaagt er evenwel in om de balans te vinden tussen haar boodschap en de materie. Ze heeft het zeldzame talent om een ruwe en kolossale monoliet om te vormen tot een intimistische sculptuur, die energie bewaart onder een fragiele schil. Daarnaast maakt ze ook complexe en veelledige multimedia-installaties, zoals het ensemble Ghost dat in deze tentoonstelling voor het eerst wordt getoond. Haar werk bevindt zich zowel in private als museumcollecties.

Xavier Noiret-Thomé is zowel iconofiel als iconoclast. Hij beschikt over een uitstekende kennis van de kunstgeschiedenis, en is steeds nieuwsgierig naar het ontdekken van andere kunstvormen. Zijn werk is doorspekt van verwijzingen naar het verleden, maar hij herhaalt niet. Integendeel, onvermoeibaar herwerkt en herdefinieert hij ze, legt hij de sterktes en zwakheden van de kunstgeschiedenis en de kunstkritiek bloot. Nog meer toont hij zich een rebel door kunsthistorische tradities van tafel te vegen en geen enkel compromis te sluiten met gangbare of opgelegde regels. De kunstenaar wil hiermee de toeschouwer uitnodigen om opnieuw en verder te kijken. In 2001 werd Xavier Noiret-Thomé bekroond met de Levis Prijs in de wedstrijd Jonge Belgische Schilderkunst, en als laureaat van de Académie de France in Rome verkreeg hij in 2005 een residentie in de Villa Medici. Hij nam reeds deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en zijn werk bevindt zich in belangrijke verzamelingen.Museum van Deinze en de Leiestreek - Cosmogony - Annabelle Hyvrier & Xavier Noiret-Thomé - 24.10.2015 - 10.01.2016
 
 
 
Website & source : Museum van Deinze en de Leiestreek
 
Website : Deinze