2014-11-26

4538 - BELGIË - BRUGGE - Genummerd & getekend. Marcel van Maele in Meervoud - 13.09.2014-18.01.2015

.


Marcel van Maele (Brugge 1931 - Antwerpen 2009) was een dichter, roman- en toneelschrijver, performer en beeldend kunstenaar. Hij stond bekend als een markante en rebelse figuur. Al heel jong zwierf hij de wereld rond, op de vlucht voor de voor hem verstikkende mentaliteit in Brugge en Vlaanderen. Vrijheid voerde hij hoog in het vaandel, zowel in het leven als in zijn werk. Poëzie was voor hem een zoektocht, een loskomen van de geldende regels en hoefde niet beperkt te blijven tot het blad papier.

Van Maele verspreidde zijn poëzie dan ook via heel uiteenlopende wegen. Hij bracht niet alleen gedrukte bundels uit, maar was ook op vele podia te zien. Bovendien werkte hij mee aan literaire tijdschriften, nam hij een lp op, creëerde hij bibliofiele uitgaven in samenwerking met beeldende kunstenaars en maakte hij zelf ook plastisch werk. Typisch Van Maele was het gebruik van de multipel (een kunstwerk in een oplage).

Bekend zijn de 'Gebottelde Gedichten' waarmee hij zijn werk op onleesbare wijze ter beschikking stelde. De tentoonstelling in het Gezellemuseum brengt voor het eerst al het 'gepubliceerde' werk van Van Maele samen. Naast zijn gedrukte bundels, grafische edities en kunstenaarsmappen, worden al zijn multipels gepresenteerd. Dit archief van edities wordt aangevuld met film- en geluidsfragmenten. Van Maele is dus weer even terug in Brugge, in het geboortehuis van Gezelle aan wie hij het gedicht 'Bevlogen en bevangen' opdroeg.Gezellemuseum    13.09.2014 - 18.01.2015
Website & source : Gezellemuseum        NL - FR - EN - DE - ES

Website : Brugge       NL - FR - EN - DE - ES 

FIC123.BE THE CULTURAL PORTAL.