2014-10-01

4522 - BELGIË - GENT - Overzichtstentoonstelling Federico Fellini ism Film Fest Gent - 17.10.2014-25.01.2015

.


Na Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Jacques Tati en Martin Scorsese presenteert het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in samenwerking met het Film Fest Gent een grote tentoonstelling over het oeuvre van de beroemde filmmaker die Italië heeft voortgebracht: Federico Fellini. 

Meer dan een beroemd kunstenaar is Fellini een icoon. Zelfs mensen die nooit een stap in de bioscoop zetten, kennen zijn naam. De wereld die hij geschapen heeft is zo herkenbaar en uniek dat hij een van de weinige filmregisseurs uit de geschiedenis is wiens naam een adjectief werd: Felliniaans. We weten allemaal welke associaties dit oproept - een stoet van bizarre creaturen: dwergen, albino’s, grotesk zwaarlijvige dames, vulkanische blondines, karikaturale burgermannetjes, ronde pinguïn-nonnen, bultenaars, obsceen met hun tong rollende deernen, weemoedige clowns, huichelachtige zwartrokken.

In het werk van Fellini worden alle zintuigen geprikkeld. De tentoonstelling, opgezet als een visueel laboratorium, toont de brokken van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Uit de filmfragmenten, tekeningen en foto’s doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe interpretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen.

Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaakte tekeningen, Fellini’s reclamespotjes en de talloze droombeelden die hem inspireerden – op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeengebracht in de teksten en schetsen van de ‘droomboeken’ (ook te zien).

Daarnaast brengt de tentoonstelling nooit eerder geziene foto’s samen van fotografen als Gideon Bachmann, Deborah Beer en Paul Ronald. Een internationale selectie affiches laat zien hoe Fellini door de jaren heen de ontvangst van zijn films en zichzelf probeerde te sturen. Ook te zien zijn allerlei tijdschriften uit het tijdvak 1960-1985 (Domenica en L’Espresso) die een belangrijke rol speelden in de beeldvorming over de regisseur, zijn films en de acteurs.Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster    17.10.2014 - 25.01.2015Website & bron : Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster  NL - FR - EN

Website : Gent

FIC123.BE THE CULTURAL PORTAL.