2014-06-25

BELGIË - TERHULPEN - Explorations. Een ontdekking van de wereld van de Catalaanse kunstenaar Riera i Aragó - 07.06.2014-09.11.2014

.
Orange submarine, 2007 - © SABAM Belgium 2014

 

Josep Riera i Aragó is op 28 juni 1954 in Barcelona geboren. Zijn werk is te zien in diverse musea en culturele instellingen van naam in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. Hij werkt met tal van verschillende technieken – schilderkunst, beeldhouwkunst, fragiele of juist monumentale installaties – en nodigt ons daarbij uit kennis te nemen van zijn grafische, coherente wereldvisie.

In maart 1982 begon hij aan een bijzonder project: een jaar lang legde hij elke avond in grafische vorm de gebeurtenissen van de voorbije dag vast. Hieruit ontstond een persoonlijk, poëtisch vocabularium dat zich onophoudelijk verder is blijven ontwikkelen.

De multidisciplinaire kunstenaar heeft een fascinatie voor de wetenschappen. Hij werkt op methodische wijze met een aantal basisfiguren: zeppelins, onderzeeërs, vliegtuigen met propellers op reuzenformaat en antropomorfe gedaanten. Het woord ‘vliegtuig’, zegt hij, is er omdat dingen nu eenmaal een naam moeten hebben. Maar voor mij zijn dit dingen die in mijn verbeeldingskracht vliegen, in mijn dromen. Zij stellen me in staat beelden te creëren die uitdrukking geven aan een bepaald gevoel.

De machines waarin onze verbeeldingskracht op reis gaat, zijn uitgevoerd in tal van verschillende materialen: gemengde technieken, collages op linnen, katoen, jute, lood, papier of Dibond; installaties van brons, ijzer, aluminium, messing, staal en zamak; ruw of beschilderd, opgehangen of zwevend. De kunstenaar maakt soms gebruik van materialen die hij bij schroothandelaars of uitdragers heeft gevonden. Bij die werken wil hij het verleden, de herinnering van het materiaal zichtbaar maken: stukken hout waarvan de vezels bloot liggen, verbogen of geroest ijzer, papier dat de eeuwen heeft doorstaan, oud doek van linnen of katoen dat hij bevestigt zonder het op te spannen en waarvan de verstelde en verschoten stukken, de scheuren en de plooien een verhaal vertellen over de mens en de tijd.

Explorations is een uitnodiging om enkele markante werken van deze kunstenaar te komen ontdekken. De vormen en kleuren, de poëzie van deze objecten zijn kenmerkend voor zijn werk: Orange Submarine en Colors 2U [bestaande uit duizenden kleine onderzeeërs], 111 vliegtuigen [assemblage van 111 vliegmachines], Oceà III, Vliegtuigen en andere imaginaire lucht- en waterfiguren.

Er is ook een expowandeling in het Solvaypark, waar u enkele monumentale sculpturen in situ zult tegenkomen, waaronder NSEW, een speciaal voor deze tentoonstelling gecreëerd werk.Stichting Folon        07.06.2014 - 09.11.2014Website & bron : Stichting Folon    NL- FR - EN

Website : Terhulpen

FIC123.BE THE CULTURAL PORTAL.

FIC123.BE ON TWITTER & FACEBOOK