2014-05-01

NEDERLAND - AMSTELVEEN - FROM THE GUGGENHEIM COLLECTION TO THE COBRA MUSEUM OF MODERN ART - 05.04.2014-31.08.2014

.Asger Jorn
Green Ballet, 1960
Oil on canvas
Solomon R. Guggenheim Museum, New York
© c/o Pictoright Amsterdam 2014Internationale abstractie 1949-1960 uit de Solomon R. Guggenheim collectie komt naar het Cobra Museum in Amstelveen. 13 kunstwerken waren ook aanwezig op openingstentoonstelling in 1959 van het markante door Frank Lloyd Wright ontworpen Solomon R. Guggenheim museum.

In de jaren ‘50 ontstond aan beide zijden van de Atlantische Oceaan een grote verscheidenheid aan gewaagde kunststijlen en avant-garde initiatieven, van het abstract expressionisme en Art Informel tot kunstenaarsgroepen als Cobra en het Spaanse Dau al Set. De experimentele kunst beleefde een opleving; er ontstond hernieuwde belangstelling voor vrijheid van individuele expressie en spontaniteit. Kunstenaars experimenteerden met onorthodoxe materialen, technieken en onderwerpen. Tegelijk was er aandacht voor eerdere kunststromingen, zoals het Surrealisme. De Franse schrijver Michel Tapié sprak van un art autre - een radicale breuk met alle traditionele ideeën over stijl en compositie en een verschuiving naar iets totaal ‘anders’.

From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum of Modern Art. is samengesteld met werken uit de collectie van het Solomon R. Guggenheim Museum. Voor het eerst wordt een keuze uit de kerncollectie mid-century art van het befaamde museum in Nederland getoond.

De tentoonstelling belicht een decennium van radicale artistieke ontwikkelingen. Behalve van Amerikaanse grootheden is er werk te zien van minder bekende internationale pioniers, en van kunstenaars die aan Cobra deelnamen: Pierre Alechinsky, Karel Appel en Asger Jorn. De tentoonstelling richt de blik op de jaren 1949-1960; een dynamische periode waarin de moderne kunst en de naoorlogse samenleving radicaal veranderden.

From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum of Modern Art, viert ook een vitale fase in de geschiedenis van het Guggenheim Museum, met in 1952 de benoeming van directeur James Johnson Sweeney en in 1959 de opening van het sensationele door Frank Lloyd Wright ontworpen gebouw. Sweeney zette het verzamelen van moderne meesters voort, maar was ook toegewijd aan radicale experimenten in de eigentijdse kunst. Zijn openingstentoonstelling in 1959 omvatte ruim 120 werken, met belangrijke modernisten uit de collectiegeschiedenis van het museum, waaronder Wasily Kandinsky en Brancusi. Ruim de helft van de getoonde kunstwerken was door Sweeney zelf verworven. Uitzonderlijk was het grote aandeel van 40 eigentijdse schilderijen en sculpturen van Amerikaanse en internationale kunstenaars. Hiermee getuigde Sweeney van zijn inzet voor vernieuwing en de kunst van zijn tijd.

De samenwerking met het Solomon R. Guggenheim in kwam in 2012 tot stand n.a.v. de tentoonstelling Art of Another Kind, in het Guggenheim Museum samengesteld door curatoren Tracey Bashkoff en Megan Fontanella. In deze tentoonstelling, die model staat voor de presentatie in Amstelveen, zijn de Cobra kunstenaars en hun ideeën nadrukkelijk aanwezig. 
Cobra Museum     05.04.2014 - 31.08.2014
Website & bron : Cobra Museum   NL - EN

Website : Amstelveen

FIC123.BE THE CULTURAL PORTAL.

FIC123.BE ON TWITTER & FACEBOOK