2014-03-13

BELGIË - DEINZE - Albert Saverys - 01.03.2014-15.06.2014

.
Ter gelegenheid van 50 jaar overlijden van de kunstenaar organiseert het museum een grote tentoonstelling gewijd aan Albert Saverys. Voor het eerst in 30 jaar zullen opnieuw tal van schilderijen, aquarellen en meubels, sinds lang verspreid in privéverzamelingen en musea, bijeengebracht worden. Zelden geziene foto’s en documenten wekken de bijna vergeten wereld van Saverys terug tot leven.
 
Belicht worden Saverys’ recent opgewaardeerde vroege oeuvre en de schilderijen waarmee hij in de jaren 20 een groot succes behaalde, maar ook het leven in 'Ter Kauwkenshoek', dat naast atelier al vroeg uitgroeide tot een artistieke ontmoetingsplek rond de Kortrijkse gebroeders De Coene. Een bijzondere sectie in de tentoonstelling wordt gewijd aan de Leietocht die koningin Elisabeth in 1931 op De Waterhoen maakte met een uitgelezen groep schilders, schrijvers en intellectuelen. De andere grote liefde van Saverys: de zee, wordt belicht aan de hand van zijn grote visstillevens, marines en minder gekende visserskoppen. Tot slot wordt doorheen de tentoonstelling ook de rol van de familie Saverys in het plaatselijke culturele en amusementsleven belicht, waaronder hun rol in het Vlaamsch Gezelschap, de Kunst en Oudheidkundige Kring, stoeten, bals en toneelavonden van Vooruit, het Landjuweel en het indrukwekkende St. Poppo-spel.

Samen met de tentoonstelling verschijnt een nieuwe, uitvoerig geïllustreerde monografie door Drs. Peter J.H. Pauwels, commissaris van de expositie.
Museum van Deinze en de Leiestreek      01.03.2014 - 15.06.2014
Website & bron : Museum van Deinze en de Leiestreek  NL-EN-FR.DE

Website : Deinze    NL-EN-FR-DE