2014-02-27

NEDERLAND - AMSTERDAM - Félix Vallotton: Het vuur onder het ijs - 14.02.2014-01.06.2014

.


De Frans-Zwitserse kunstenaar Félix Vallotton (1865-1925) behoorde in de jaren ’90 van de 19de eeuw tot de kunstenaarsgroep Les Nabis (‘de profeten’). Deze kring van jonge avant-garde kunstenaars sloeg een nieuwe weg in naar een sterk decoratieve kunst, beïnvloed door het werk van Gauguin en Japanse prenten. Het Van Gogh Museum bezit een belangrijke collectie werken op papier van Les Nabis, waaronder een groot aantal houtsneden van Vallotton.

In de tentoonstelling Félix Vallotton: Het vuur onder het ijs worden schilderijen en prenten gecombineerd. Circa 60 schilderijen uit diverse internationale musea als het Musée d’Orsay in Parijs, Kunsthaus Zürich, The Baltimore Museum of Art, The Art Institute of Chicago en verschillende privéverzamelingen geven samen met ongeveer 40 prenten uit de collectie van het Van Gogh Museum een overzicht van alle facetten van Vallottons oeuvre.

Zwart-wit houtsneden
Félix Vallotton bezocht de kunstacademie in Lausanne en verhuisde in 1882 naar Parijs om daar verder te studeren als portretschilder. Hij kreeg echter vooral internationale bekendheid met zijn opmerkelijke zwart-wit houtsneden, die ongeëvenaard zijn in stijl, techniek en sfeer. Er is steeds een onderhuidse spanning of dreiging voelbaar, maar de werken bevatten ook humor, waaronder vaak maatschappijkritiek schuilgaat.

Als schilder ontwikkelde Vallotton een zeer persoonlijke stijl, geïnspireerd door de Japanse prentkunst, het werk van de klassieke Franse meester Ingres, en de fotografie. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een gladde afwerking, een koele sfeer en een geraffineerd kleurgebruik.

Observerende houding
Vallotton hield bewust afstand tot de wereld, maar observeerde hem scherp in al zijn wreedheid en absurditeit. Die observerende houding zien we terug in zijn schilderkunst en in zijn houtsneden. De beschouwer vraagt zich af wat er broeit onder dat gladde oppervlak. Welke emoties sluimeren onder die koele afstandelijkheid?

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Musée d’Orsay en de Réunion des musées nationaux - Grand Palais in Parijs, in samenwerking met het Van Gogh Museum en het Mitsubishi Ichigokan Museum in Tokio en Nikkei Inc. Met speciale steun van de Musées d’Art et d’Histoire, Genève en het Musée cantonal des Beaux-Arts, Lausanne.


 
Van Gogh Museum   14.02.2014 - 01.06.2014Website & bron : Van Gogh Museum

Website : Amsterdam

FIC123.BE THE CULTURAL PORTAL.

FIC123.BE ON TWITTER & FACEBOOK