2013-11-14

NEDERLAND - AMSTERDAM - Ming. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China - 05.10.2013-02.02.2014

.


De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Chinese Ming-dynastie (1368-1644). Dankzij samenwerking met het toonaangevende Nanjing Museum in China herbergt De Nieuwe Kerk een originele en exclusieve Ming-collectie, aangevuld met het beroemde Delfts aardewerk uit het Gemeentemuseum Den Haag en een serie exquise erotische tekeningen uit de privécollectie van Ferdinand Bertholet.

 

 

 

Keizers, kunstenaars en kooplui

Er zijn voorwerpen van overdadige luxe te bewonderen die voorbehouden waren aan het Keizerlijke Hof, zoals het zeldzame gele en groene porselein. Van de ‘gewone’ Ming-onderdaan krijgt de bezoeker letterlijk een beeld in portretten, zijdeschilderingen en grafgiften. Uit het voormalige bezit van welgestelde burgers komen onder andere veel kalligrafieën en het kenmerkende blauw-witte porselein, dat in die tijd uitgroeide tot een gewild exportartikel. Delfts aardewerk was er een antwoord op; daarvan worden intrigerende vergelijkingen met Ming-porselein getoond. Door de hele tentoonstelling loopt de lijn van een dynastie, die grote culturele, economische en maatschappelijke prestaties leverde, die ook vandaag de dag van invloed zijn op China’s nationale identiteit. In de tentoonstelling hangen levensgrote portretten en afbeeldingen, destijds een gewoonte in China voor uitingen van het Hof en verwelkoming van gasten. Een speciaal kabinet is gewijd aan erotische tekeningen uit de Bertholet-collectie.

 

De successen van de dynastie

De Ming-dynastie werd in 1368 door Zhu Yuanzhang uitgeroepen na verdrijving van de Mongoolse khans van de Yuan-dynastie. Ming – letterlijk: ‘schitterend’ – zou langdurig en stabiel blijken te zijn. De tentoonstelling geeft een beeld van de successen, vooral in kunst, cultuur en handel. De tijd van de dynastie, die esthetiek hoog in het vaandel had staan, kenmerkte zich door grote sociale veranderingen en een bloeiende, consumptieve cultuur. Met name de vijfde Ming-keizer Xuande (reg. 1425-35) geldt als een heerser die de kunsten sterk bevorderd heeft en de artistieke reputatie van de Ming-dynastie vestigde. De objecten die de keizers bezaten, getuigen van ontzaglijke rijkdom en weelde. Een zogenaamde schoonheidscommissie, door het Hof opgericht, garandeerde gestage productie van hoogwaardige (toegepaste) kunst. Een enorm breed scala aan voorwerpen werd in de Ming-periode vervaardigd. Doelbewust werd een vrijemarkteconomie gecreëerd om vraag naar consumptiegoederen op gang te brengen in binnen- en buitenland.

 

Nanjing museum

Het Nanjing Museum is een van de grootste musea van China en bevat een enorm aantal nationale kunstschatten. Het museum heeft de Culturele Revolutie doorstaan en ademt nog de sfeer van de jaren dertig. Een aantal nationale kunstschatten komt met speciale toestemming van de Chinese overheid naar De Nieuwe Kerk. De expositie van de zeldzame bruiklenen valt samen met een bijzonder grootschalige herinrichting/nieuwbouw van het Nanjing Museum, gepland voor eind 2013.
De Nieuwe Kerk Amsterdam      05.10.2013 - 02.02.2014Website  & bron : De Nieuwe Kerk Amsterdam

Website : Amsterdam

FIC123.BE THE CULTURAL PORTAL.

Subscribe to FIC123 newsletter.          Via http://fic123.be/  Home

FIC123.BE  ON TWITTER & FACEBOOK

Volg de BLOGS van FIC123.BE via TWITTER & FACEBOOK
Follow the BLOGS of FIC123.BE via TWITTER & FACEBOOK
Suivez les BLOGS de FIC123.BE via TWITTER
& FACEBOOK