2013-10-03

BELGIË - OOSTENDE - Hugo Claus - Omdat ik geen beeld ben - 21.09.2013-05.01.2014

.

C. erven Hugo Claus. fotograaf Steven Decroos


Hugo Claus (1929 – 2008), de ongeëvenaarde literaire tovenaar, is zijn leven lang ook een hartstochtelijk schilder en tekenaar geweest (kunsthistoricus- en criticus Rudi Fuchs gebruikt de term ‘verftekeningen’). Tot in zijn laatste dagen, bleef hij kleine tekeningetjes maken. Voor Claus was schilderen verwant aan de dichtkunst.  Zijn rijk en onnavolgbaar nalatenschap als beeldend kunstenaar beslaat meer dan vijf decennia.
 
De vormingsjaren van Claus’ kunstenaarschap waren bewogen, maar begin de jaren 1950 werd Claus zijn talent als romancier en dichter bevestigd met oa De Metsiers en De hondsdagen en werd de aanzet gegeven van een lange carrière als theaterauteur.  In de tussentijd stond zijn kunstenaarschap in het teken van Cobra en de schilderkunst: hij raakte bevriend en voelde verwantschap met kunstenaars als Pierre Alechinsky, Asger Jorn, Karel Appel, Corneille, Constant en iets later Roger Raveel.  In 1956 hield hij zijn eerste eenmanstentoonstelling in galerie Taptoe in Brussel. Nadien volgden exposities in vele landen, maar naarmate de jaren verstreken, nam hij meer en meer afstand van de Cobrabeweging. Zijn oeuvre is niet zo maar onder te brengen onder één noemer, maar moet eerder gezien worden als een dialoog met diverse grote stromingen van zijn tijd: l’art Brut, de Nieuwe Visie, Pop Art, abstract–expressionisme, surrealisme…. 
Als kunstenaar was Hugo Claus bij perioden zeer productief: hij heeft meer dan duizend werken gemaakt, maar vernietigde er in de loop der jaren ook vele van. Stijl en stijlevolutie interesseerden hem niet en daarom dateerde hij geen enkel werk; maar het schilderen zelf hoorde volgens Claus tot de vreugdevolle kanten van het leven!
 
Hugo Claus.  Omdat ik geen beeld ben brengt een groot deel van zijn overgebleven plastisch werk bijeen.  De selectie gebeurde door de curators Jef Lambrecht en Phillip Van den Bossche.
 
 
 
Mu.ZEE       21.09.2013 - 05.01.2014
 
 
 
 
 
FIC123.BE THE CULTURAL PORTAL.

Subscribe to FIC123 newsletter.          Via http://fic123.be/  Home
 
FIC123.BE (@FIC123BE) ON TWITTER & FACEBOOK
Volg de BLOGS van FIC123.BE via TWITTER & FACEBOOK

Follow the BLOGS of FIC123.BE via TWITTER & FACEBOOK
Suivez les BLOGS de FIC123.BE via TWITTER
& FACEBOOK