2013-09-12

BELGIË - BRUSSEL - Van broodhal tot Museum van de Stad. Acht eeuwen Brusselse geschiedenis - 04.07.2013-28.04.2014

.

Het 19e-eeuwse neogotische gebouw zoals we het vandaag kennen, is getuige van een geschiedenis die begint in de 13e eeuw met de bouw van een broodhal op een terrein dat toebehoort aan de hertog van Brabant. Van deze eerste bestemming blijft zijn Nederlandse benaming “Broodhuis” over. Het gebouw wordt vervolgens verlaten door de bakkers en in de 16e eeuw wordt een nieuw pand gebouwd dat “Maison du Roi” genoemd wordt, aangezien dan de hertog van Brabant, de toekomstige Keizer Karel, ook koning van Spaniën is.

Dit gebouw met dubbele naam is achtereenvolgens broodhal, inningskantoor, rechtbank, tijdelijke gevangenis,  opslagruimte van paardenvoer voor de Britse ruiterij na de slag van Waterloo, repetitieruimte voor de balletschool van de Muntschouwburg, bibliotheek met leeszaal, onderkomen voor de stadsadministratie, tot…stadsmuseum vanaf 1887, een functie die het nu nog steeds heeft.

Het pand zelf heeft ook een rijk en vaak tumultueus verleden en de bladzijden van zijn geschiedenis dragen afwisselend een tragische, glorierijke of vreugdevolle stempel. Sinds de 13e eeuw is het opgebouwd, afgebroken, vervangen, uitgebrand, hersteld, herafgebroken en opnieuw opgetrokken - à l’identique – op het einde van de 19e eeuw. In 1936 wordt het als eerste burgerlijk gebouw in België geklasseerd en in 1998 wordt het opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Aan de hand van archiefstukken, gravures, tekeningen, schilderijen, plannen, beeldhouwwerken, fotomateriaal en digitale reconstructies vertelt de tentoonstelling Van broodhal tot Museum van de Stad de bewogen geschiedenis van dit emblematische gebouw.

Het Museum van de Stad Brussel wil er zijn voor alle soorten publiek. Een kinderparcours doorkruist dan ook de tentoonstelling. En voor de eerste keer wordt de toegankelijkheid voor slechtzienden verzekerd. Audiogids, bijschriften in braille en andere hulpmiddelen zijn in de tentoonstelling geïntegreerd en aangepaste formules voor rondleidingen worden voorgesteld.

Twee nieuwe publicaties vullen tenslotte de tentoonstelling aan. De eerste, in de succesvolle reeks Historia Bruxellae, richt zich tot een groot publiek dat nieuwsgierig is naar de geschiedenis van het gebouw . De tweede, in de reeks Studia Bruxellae, is een architecturale studie van het gebouw met onuitgegeven documenten uit het Stadsarchief.


 
Museum van de stad Brussel   04.07.2013 - 29.04.2014Website & bron : Museum van de stad Brussel  

Website : Brussel

FIC123.BE een website met info en cultuur.

FIC123 (@FIC123BE) ON TWITTER
Volg de BLOGS van FIC123.BE via TWITTER
Follow the BLOGS of FIC123.BE via TWITTER
Suivez les BLOGS de FIC123.BE via TWITTER