2013-07-25

NEDERLAND - AMSTERDAM - Edward Steichen - In High Fashion, the Condé Nast Years, 1923–1937 - 28.06.2013-06.09.2013

.


Gloria Swanson 1924                   
© Edward Steichen / Courtesy Condé Nast Publications
                      


Foam is buitengewoon trots om deze zomer de tentoonstelling Edward Steichen: In High Fashion, the Condé Nast Years, 1923 - 1937 te presenteren. Deze tentoonstelling, met meer dan 200 unieke vintage foto's, vertegenwoordigt het hoogtepunt in Steichens lange fotografische carrière. De werken die hij gedurende deze periode maakte voor de invloedrijke magazines Vogue en Vanity Fair, behoren tot de indrukwekkendste creaties van de twintigste eeuw. Ze zijn speciaal voor deze tentoonstelling bij elkaar gebracht en worden voor het eerst in Nederland getoond.

Edward Steichen (1879-1973) was al een beroemd schilder en fotograaf aan beide zijden van de Atlantische Oceaan toen hij begin 1923 één van de meest prestigieuze en verreweg de meest lucratieve posities kreeg aangeboden in het commerciële domein van de fotografie, namelijk die van hoofd-fotograaf van Condé Nast (uitgever van invloedrijke en vermaarde magazines als Vogue en Vanity Fair). Gedurende vijftien jaar benutte Steichen vol overgave zijn buitengewone talent met het in beeld brengen van de cultuur van een tijdperk en de meest prominente vertegenwoordigers uit de wereld van de literatuur, journalistiek, dans, sport, politiek, theater en film. De grootste bekendheid verwierf hij echter met zijn foto's van de haute couture.

Vergeleken met zijn voorgangers, stuwde Steichen de modefotografie naar een ongekend niveau, vergelijkbaar in belang met de overgang van de stille film naar film met geluid. Hij liet zijn artistieke pogingen op het gebied van het fotografisch Impressionisme, de Art Nouveau en het Symbolisme varen en groeide uit tot de grootste Art Deco- fotograaf en grondlegger van de moderne glamourfotografie.

Naast bijzondere modefoto's voor modehuizen als Worth en Poirot , maar ook voor bekendere huizen als Chanel en Schiaparelli, bevat het Steichen-archief van Condé Nast, New York, indrukwekkende portretten van ondermeer Greta Garbo, Cecil B. DeMille, Winston Churchill, Marlene Dietrich, George Gershwin, Frank Lloyd Wright, Amelia Earhart, Walt Disney en honderden andere beroemdheden.

Het genie van Steichen beperkte zich echter niet alleen tot de mode- en de glamour fotografie van de jaren '30. Steichen is één van de belangrijkste wegberijders van het fotografische medium vanaf eind negentiende tot ver in de twintigste eeuw. Hij was fotograaf (in de eerste plaats autonoom kunstfotograaf, maar ook was hij actief als journalistiek en militair fotograaf tijdens WOI en WOII), medeoprichter van het baanbrekende magazine Camera Work (1903-1917) in samenwerking met Alfred Stieglitz, galeriehouder van kunstenaars als Matisse en Brancusi, documentairemaker gelauwerd met een Academy Award voor beste documentaire, grafisch ontwerper, curator van de befaamde internationaal reizende tentoonstelling The Family of Man vanaf 1955 en de eerste fotografieconservator van het MOMA.

Edward Steichen: In High Fashion is geproduceerd door de Foundation for the Exhibition of Photography, Minneapolis. De curatoren van de tentoonstelling zijn William A. Ewing, Todd Brandow en Nathalie Herschdorfer.FOAM      28.06.2013 - 06.09.2013Website & bron : FOAM

Website : Amsterdam

FIC123.BE een website met info en cultuur.