2013-03-13

BELGIË - DEINZE - Studio Claerhout - Kroniek van een fotografengeslacht 1895-....

.

Het fotografengeslacht Claerhout was in Deinze en ver daarbuiten één van de pioniers van de fotografie. Het Museum van Deinze en de Leiestreek brengt hulde aan Henri Speeckaert en aan Gustaef, Abel en Eric Claerhout, die samen meer dan honderd jaar geheugen van stad en streek op de pellicule vereeuwigden. Een tentoonstelling die loopt van de start van de analoge opname over documentaire fotografie tot artistieke reproducties. Een fascinerende reis!

Het verhaal start bij Henri Speeckaert (°1875-1945) die aan de wieg staat van de Claerhout-fotografie. Eén van zijn allereerste fotografische experimenten is “Zicht langs de Leie te Olsene”, een uitzonderlijk geslaagde artistieke getuigenis van de toenmalige Leiestreek. In 1900 wijdt hij zijn vroegere vriend en schoonbroer Gustaef Claerhout in in het ambacht en deze laatste ruilt zijn ambacht als bakker voor de artistieke kwaliteiten die men aan ‘den photograaf’ toeschrijft. In zijn tuin bouwt hij een daglichtstudio om zich volledig aan portret- en familiefotografie te wijden. Zijn zoon Abel Claerhout zet ‘het metier’ verder en zoekt net als zijn vader in het culturele leven van de stad Deinze kunstzinnige uitingen zoals toneelspelen, grimeren, decorontwerpen en musiceren. Via zijn interessegebied legt hij frequent het Deinse verenigingsleven op de gevoelige plaat vast. Ook bij Eric Claerhout staat van bij de start de portretfotografie centraal. Vele “prominenten” uit de wereld van de cultuur, magistratuur, politiek en wetenschap worden door hem vereeuwigd. Begin 1960 beslist Eric om zich vooral de reclamefotografie eigen te maken. Hij is het die de industriële fotografie en reportages in opdracht ten volle zal ontplooien en tot bloei brengen. Door voor andere publiciteitsbureaus te hebben gewerkt, weet hij precies hoe brochures, folders, logo’s, vouwbladen, kalenders, enz. moeten ontworpen worden. Met deze reclamefotografie vormt hij de aanzet van de ontwikkeling van Studio Claerhout, een communicatiehuis dat tegenwoordig nog elke dag groeit en met de blik op de toekomst het digitale tijdperk mee vormgeeft.

Door deze vier generaties met hun specifieke kenmerken te belichten, brengt de tentoonstelling een boeiend beeldverhaal van analoge tot digitale fotografie, van daglichtstudio onder de pannen en de eerste elektrische studio in de streek tot de elektronische flitsstudio, van zwart-wit naar kleur. De expositie wordt verrijkt met tal van voorwerpen zoals oude camera’s, een retoucheerpupiter, een studioachtergrond, een winkeltoonbank, een reiscamera, lampen, en veel meer waarbij elk voorwerp binnen zijn historische context wordt geplaatst en gekaderd. Ook op educatief vlak is het een tentoonstelling waar vanalles uit te ontdekken en leren valt!

 
  Museum van Deinze en van de Leiestreek    16.02.2013 - 21.04.2013Website : Museum van Deinze en van de Leiestreek

Website : Stad Deinze

FIC123.BE een website met info en cultuur.