2013-02-27

NEDERLAND - APELDOORN - Un peu de terre sur la peau - Hedendaagse keramische sieraden van negentien internationale kunstenaars

.

CODA Museum presenteert, in samenwerking met la Fondation d’entreprise Bernardaud, op bijzondere wijze de hedendaagse keramische sieraden van negentien internationale kunstenaars in de tentoonstelling Un peu de terre sur la peau. Klei is zonder uitzondering het basismateriaal van de ruim honderd sieraden die CODA Museum toont.

De sieraden in deze tentoonstelling geven een frisse, persoonlijke visie op het hedendaags sieraadontwerp en klei als materiaal. Een aantal werken verwijst naar facetten uit de kunstgeschiedenis en tradities die verbonden zijn met het sieraad, terwijl andere sieraden opnieuw hun plaats en betekenis uitvinden of voortkomen uit materiaalonderzoek.
Un peu de terre sur la peau laat daarnaast zien hoe de kunstenaars oude vormen van expressie in een nieuw daglicht plaatsen.

Klei als materiaal voor sieraden kent een lange geschiedenis. Zo produceerden de Egyptenaren zegelringen van pateel en de Grieken en Romeinen vergulden terracotta om goud te imiteren. Daarna is het gebruik van klei bij de vervaardiging van sieraden eeuwenlang vermeden en vergeten. Daar kwam drastisch verandering in toen Joshiah Wedgwood in 1773 een fijne aardewerkpasta uitvond.

Een aantal sieraadontwerpers geeft de voorkeur aan porselein. Porselein kan namelijk gemodelleerd of gegoten worden; separaat of in combinatie met metaal, hout of steen. Het kan bovendien zo bewerkt worden dat er een grote diversiteit in kleur en textuur ontstaat. Soepel en zuiver, fragiel maar ook zeer bestendig, kan porselein – met de juiste technieken – elke vorm aannemen. Kennis van het materiaal is daarbij van groot belang.

Tegenwoordig valt een aantal sieraadontwerpers op die werken met klei. Kunstenaar en goudsmid Monika Brugger bracht ze bijeen in de tentoonstelling Un peu de terre sur la peau.
Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Museum of Arts and Design in New York, de New Taipei City Yingge Ceramics Museum in Taipei, het Musée des Arts Décoratifs in Paris. Na presentatie in CODA Museum (t/m 24 maart 2013) zal Un peu de terre sur la peau nog doorreizen naar het Gardiner Museum in Toronto, Canada.


CODA Museum : 29.09.2012 - 24.03.2013


Website : CODA Museum   

Website : Apeldoorn

FIC123.BE een website met info en cultuur.