2013-01-03

BELGIË - ANTWERPEN - Madame Grès

.
Van woensdag 12 september 2012 tot en met zondag 10 februari 2013 presenteert het MoMu de tentoonstelling MADAME GRÈS. Sculpturale Mode, een overzichtstentoonstelling van het werk van de Parijse couturière Madame Grès (1903–1993).

Madame Grès voelde zich evenveel beeldhouwer als modeontwerpster: “Ik was graag beeldhouwer geworden. Werken met steen of textiel is voor mij hetzelfde.”

Ze drapeerde en plooide de stof rechtstreeks op het model, zonder veel kunstgrepen of gebruik van schaar en naald, waardoor ze ook als de pionier van het naadloze kledingstuk bekendstaat. In haar vijftigjarige carrière doorliep ze verschillende stijlperiodes: van hellenistische, gedrapeerde avondjurken tot moderne, minimalistische dagkleding en stijlvolle strandkleding, steeds in haar specifieke stijl: sober, tijdloos, sculpturaal en ultravrouwelijk.

De scenografie van de tentoonstelling zal conceptueel aansluiten bij de sculpturale mode van Madame Grès. Er wordt samengewerkt met de Belgische beeldend kunstenaar Renato Nicolodi, die nieuwe elementen en installaties ontwierp voor de expositieruimtes in het MoMu en ook bestaand werk zal tonen. Zijn archetypische, minimalistische en classicistisch geïnspireerde werken vormen een boeiend samenspel met Madame Grès’ œuvre.

MoMu verwelkomt en herwerkt de retrospectieve Madame Grès van het musée Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris, die in 2011 in het musée Bourdelle in Parijs liep. De tentoonstelling verenigt silhouetten van Madame Grès die grotendeels uit de collecties Gallièra komen, alsook uit privécollecties.


ModeMuseum    12.09.2012 - 10.02.2013


Website : ModeMuseum

Website : Antwerpen

FIC123.BE een website met info en cultuur.