2012-12-27

NEDERLAND - ROTTERDAM - 'De weg naar Van Eyck'

.
De uiterst kostbare en fragiele werken van de meest geniale schilders van Europa, zijn nu te zien in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen toont enkele werken van Jan van Eyck tezamen met ruim negentig meesterwerken van andere kunstenaars uit deze periode.

 In 2008 toonde Museum Boijmans Van Beuningen de succesvolle tentoonstelling ‘Vroege Hollanders. Schilderkunst van de late middeleeuwen’. Met de vervolgtentoonstelling gaat het museum nog een stapje verder terug in de geschiedenis en eindigt bij Van Eyck (Maaseik ?, ca. 1390 - Brugge 1441). De weg naar Van Eyck is een kunsthistorische ontdekkingstocht en laat tegelijkertijd de enige afbeeldingen zien van Holland in de vroege middeleeuwen. Vrijwel alle schilderijen die nog bestaan uit deze periode (In Nederland is door de Beeldenstorm veel verloren gegaan) worden voor deze speciale gelegenheid naar Rotterdam gehaald. Deze selectie schilderijen is dus voor het eerst bijeen, maar door de kwetsbaarheid van de panelen zal dit gelijk ook waarschijnlijk de laatste keer zijn.

De weg naar Van Eyck toont ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400. De kern van de expositie bestaat uit schilderijen op paneel. Een kleine maar hoogstaande selectie van beelden, goudsmeedwerk, verluchte handschriften en tekeningen, complementeert deze kern. Zo zijn onder meer kleine sculpturen te zien van Jacques de Baerze en Claus de Werve uit het praalgraf van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië. De tentoonstelling bevat een belangrijke selectie werken van Van Eyck zoals de ‘Heilige Barbara’ uit Antwerpen(te zien tot en met 28 januari), de ‘Annunciatie’ uit Washington en het gerestaureerde ‘De drie Maria’s' aan het graf, uit de museumcollectie. Een aantal bijzondere werken, waaronder Maelwaels ‘Madonna en kind met engelen’ komt uit de collectie van de Gemäldegalerie van de Staatliche Museen in Berlijn, partner in dit project. Uit eigen collectie is daarnaast het beroemde Norfolk triptiek te zien, een van de sleutelstukken uit de pre-Eyckiaanse tijd.

 

 Museum Boijmans Van Beuningen   13.10.2012 - 10.02.2013


Website : Museum Boijmans Van Beuningen  - nl/en

Website : Rotterdam - info

FIC123.BE een website met info en cultuur