2012-12-20

BELGIË - ANTWERPEN - De MODERNEN. Rondom Permeke

.

De derde tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA brengt de pioniers van het expressionisme in onze contreien bij elkaar.

In 2012 is het zestig jaar geleden dat Constant Permeke, het boegbeeld van het Vlaamse expressionisme, overleed. Naar aanleiding daarvan organiseert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een tentoonstelling met een 70-tal werken van vrienden en tijdgenoten van de kunstenaar. De MODERNEN. Rondom Permeke is de derde tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA in de Koningin Fabiolazaal.

De expo toont werk van de pioniers van het expressionisme: Constant Permeke, Frits Van den Berghe en Gustave De Smet. Het KMSKA verwierf recent nog werk van deze artiesten, dat nu in primeur in de tentoonstelling De Modernen wordt getoond, o.a. een schilderij van Permeke en een reeks van 15 lino’s en houtsneden van De Smet. Daarnaast selecteerde het museum schilderijen en grafiek van o.a. Edgard Tytgat, Gustave Van De Woestyne en Jean Brusselmans. Typerend voor het oeuvre van al deze kunstenaars is het belang van het metier van het schilderen. Vooral het verfoppervlak en de penseelstreken krijgen daarbij bijzondere aandacht en betekenis. Ook het plezier dat ze beleefden aan het schilderen spat van de doeken. Alhoewel het expressionsme -net zoals de schilderkunst in het algemeen- lange tijd werd beschouwd als onmodieus, zien we anno 2012 een heropleving van hun stijl en waarden bij verschillende vooraanstaande kunstenaars. Het laatste woord over de expressionisten is dus nog niet gezegd.


KMSKA - Koningin Fabiolazaal.   15.09.2012 - 24.02.2013


Website : KMSKA
De Koningin Fabiolazaal (KFZ) is een tentoonstellingsruimte in het centrum van Antwerpen, gelegen in een zijstraat van de Meir ( Jezusstraat 28 ) en op wandelafstand van de kathedraal en het Centraal Station.


FIC123.BE een website met info en cultuur.