2012-08-21

BELGIË - DIEST - Muziek zien en voelen - 45 jaar hits in Vlaanderen

.
Een overzicht van de singles en elpees die in de periode 1954 - 1999 de muzikale smaak van de Vlaamse platenkoper hebben bepaald.

Muziek downloaden, gratis en legaal online beluisteren. het kan allemaal. En toch.. heel wat groepen brengen hun nieuwe plaat ook uit op vinyl. Ben je nog mee?

De Diestse melomaan Rob Collin, neemt je mee naar de jaren 50,60 tot 80 met de hits van toen. Hij schreef het Belgisch Hitboek dat voor het eerste verscheen in 1989.

Wat houdt de vinylliefhebbers in de ban? Het Diestse stadsmuseum De Hofstadt toont een collectie vinylplaten met hitverhalen. Eerste Engelse persingen tot hoezen van kunstenaars en beroemde artiesten. Wandel mee door een muziekgeschiedenis waar alles vinyl ademt; platen, pick-ups en luidsprekers en daartussen de jukebox.

Mijn allereerste singels kocht ik in Londen in de beginjaren 60 zegt Rob Collin en sindsdien is hij niet meer gestopt.

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling wordt een verrassende kennismaking met hits van Diestse artiesten zoals Liliane Saint-Pierre, The Scabs, Kathleen Vandenhoudt en Sus Exelmans.

Luister je nog wel eens naar elpees? Van die oubollige dingen? Ja natuurlijk, zegt Rob. Ik merk dat ze weer in opmars zijn. Elke hoes, elpee, single heeft wel een eigen verhaal en voert automatisch terug in de tijd. Velen hebben misschien die plaatjes weggedaan en hebben er nu spijt van.

Kom dan zeker eens kijken in het stadsmuseum, daar waar kunst en muziek hand in hand gaan, elk met een eigen verhaal.


Stadsmuseum De Hofstadt     07.07.2012  -  15.09.2012


Website : Stadsmuseum De Hofstadt 

Website : Diest

FIC123.BE een website met info en cultuur.