2012-05-30

NEDERLAND - HAARLEM - Ottomaans Turkije door westerse ogen

.


Het Ottomaanse (Turkse) rijk werd in de 18e en 19e eeuw druk bezocht door tal van westerse kunstenaars, wetenschappers en diplomaten. Hun rijk geïllustreerde reisverslagen vonden gretig aftrek.

De Bibliotheek van Teylers Museum bezit een aantal fraaie boeken over het Ottomaanse rijk, uit de 17e tot en met de 19e eeuw. Op deze expositie is een centrale plaats ingeruimd voor de Voyage Pittoresque van Antoine Ignace Melling, een van de meest gedetailleerde en invloedrijke publicaties over de Ottomaanse cultuur.

Aanleiding voor deze tentoonstelling in Teylers Boekenkabinet is de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije

Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2 van het boek van Antoine Ignace Melling, Voyage pittoresque de Constantinople et des rives du Bosphore. Het boek is het resultaat van een verblijf van 18 jaar (1784-1802) in de hoofdstad van het Ottomaanse rijk.

Alle getoonde boeken hebben betrekking op de late periode van het Ottomaanse rijk, dat een veel groter gebied omvatte dan het huidige Turkije en bestond van 1299 tot 1922.

Onmisbaar zijn de grote platen uit het deel Stamboul van de Encyclopédie des arts décoratifs de l'Orient en de ingekleurde kaart van Turkije en Cyprus in Teylers befaamde 6-delige Ottens-atlas. Het geeft u een schitterend kijkje in de 18de- en 19de-eeuwse Turkse maatschappij, gezien door de ogen van veelal West-Europese reizigers.

 
Teylers Musem     24.02.2012 - 02.09.2012Website & source : Teylers Museum

Website : Haarlem

FIC123.BE een website met info en cultuur.