2012-05-08

BELGIË - GEEL - IDENTITIES TOO

.Na een eerste tentoonstelling rond het thema identiteit, Identities I in 2007, die zich vooral toespitste op bijzondere identiteiten en zeer identitair werk, focust Carine Fol zich met Identities too op de fascinatie voor andere identiteiten in het werk van in- en outsiderkunstenaars.

De tentoonstelling toont onder andere werk van:

Sieberen De Vries (NL) toont zeer kleurrijke celebrity portretten onder andere van Prinses Maxima van Nederland.

Jacques Lennep (B) toont zijn musée de l’homme met foto’s, documenten, video’s van bijzondere figuren.

Curzio di Giovanni (It) portretteert in potlood. Het gelaat wordt daarbij als het ware als een puzzel bewerkt net zoals foto’s uit tijdschriften.

Théo (D) tekende meer dan achthonderd portretten van Hitler. Zijn tekeningen bevinden zich in de belangrijkste outsider-collecties.

Yves-Jules (B) portretteert koningen en prinsen. Hij werkt in Campagn’art, een atelier voor personen met een handicap in Wallonië.

Peter Verleysen (B) behaalde zijn diploma vrije grafiek aan het Sint-Lukas in Brussel. Peter maakt etsen, zeefdrukwerken en lithografieën die getuigen van een grote technische beheersing en een doorgedreven encyclopedische research. Hij heeft een passie voor geschiedenis.

Dominique Goblet (B) is een bekende striptekenares en auteur van het boek Net doen alsof is ook liegen. Ze ontving reeds meerdere prijzen en nam deel aan internationale stripfestivals. Samen met haar dochter Nikita werkte ze aan enkele chronografen. Of met andere woorden: ze tekenden jarenlang elkaars portret.

Arnulf Rainer (A) zijn übermahlungen zijn echte hommages aan de outsideridentiteit. In de jaren zestig begint Rainer met het aankopen van outsider kunst. In Wenen raakt hij bevriend met de psychiater Dr. Leo Navratil. Hij biedt getalenteerde patiënten de kans om zich fulltime te richten op de productie van kunst. Rainer schaft tekeningen en schilderijen van deze kunstenaars aan. Begin jaren zestig produceert Rainer, via experimenten met drugs en alcohol verschillende tekeningen. Daarnaast raakt hij geïnteresseerd in het willekeurig aannemen van bizarre houdingen die met schizofrenie gepaard kunnen gaan. Bijzonder is dat Rainer in de jaren negentig niet alleen tekeningen en schilderijen van outsiders bewerkt, maar enkele van hen ook over zijn werk heen laat schilderen.

Ingeborg Lüscher (CH) maakt foto’s van Armand Schultess, Zwitsers outsider die in het domein rond zijn huis een soort environment opbouwde. Zij is de weduwe van Harald Szeemann die ze ontmoette in 1972 op Documenta 5 waar ze hem het werk van Schultess deed ontdekken.

Emil Siemeister (A) gebruikt het werk van outsiderkunstenaars als inspiratiebron en zet zijn eigen kunstenaarsidentiteit ten dienste van deze uitdrukkingen.

Messieurs Delmotte (B) projecteert een video van performances opgenomen tijdens een workshop die Art & Marges organiseerde in het Hongaarse Pecs in het kader van de Europese culturele hoofdstad in september 2010. Daarnaast toont Messieurs ook fotografische portretten van personen met een handicap. Messieurs is een dandyachtig figuur die zichzelf ensceneert in zijn werk.


CC de Werft    27.04.2012 - 10.06.2012


Website & bron : CC de Werft
 
Website : Geel
 
FIC123.BE een website met info en cultuur.