2012-01-17

BELGIË - BRUGGE - Snapshot 1

.


Fotografe Daphne Titeca en het Brugse revuegezelschap Zonnestraal


‘Snapshot’ is een reeks foto-expo’s rond feestelijke gebeurtenissen, ambachtelijke vaardigheden, bijzondere traditities en andere vormen van Brugs immaterieel cultureel erfgoed.

De revue ontstond als genre in Frankrijk in de 19de eeuw. Ook in Brugge was het showgebeuren in het theater toen al populair. Het eerste echte revuegezelschap vloeide voort uit de toneelvereniging ‘Willen is Kunnen’. Tijdens het intermezzo van één van hun stukken in 1947 traden voor het eerst twee als vrouw verkleedde mannen op: Stiene en Stance. Hun satirische kijk op het Brugs sociaal gebeuren kende zo’n succes dat ‘Willen is Kunnen’ besloot op die weg verder te gaan: revue in het Brugs, met Brugse zangers, acteurs, volksfiguren en de Brugse actualiteit centraal.

Het ‘Brugs Narrenschip’ vanaf 1961, ‘Zonnestraal’ vanaf 1976 en ‘Phenix’ begin jaren ’80 lieten de revue bloeien. Vandaag brengt enkel ‘Zonnestraal’ het publiek nog aan het lachen met de huwelijksperikelen van Alida en Medard en hun bijzondere vrienden.

Daphne Titeca (°1981) studeerde aan het KASK in Gent. Haar foto’s vertellen een verhaal. Volgens haar zijn het de mensen en de kleine momenten die de revue maken: repeteren, kostuums passen, wachten en omkleden, de kou achter de coulissen, de gang tussen de kleedkamers en het podium, de stress vóór en de ontlading na de show. Haar foto’s zijn hier een weerspiegeling van.


Bruggemuseum-Volkskunde   10.12.2011 - 04.03.2012


Website & bron : Erfgoedcel Brugge - Bruggemuseum-Volkskunde

Website :Brugge

FIC123.BE een website met info en cultuur