2012-01-10

BELGIË - ANTWERPEN - Esthétique Moderne

.Heb je altijd al meer willen weten over de kunstproductie tijdens de belle époque en het interbellum? Of ben je benieuwd naar het productieproces van zilver? Dan is deze tentoonstelling beslist iets voor jou!

De tentoonstelling draagt het label “Made in Belgium”. Alle gepresenteerde zilveren creaties zijn van Belgische ontwerpers. De art-nouveau- en art-decovoorwerpen worden samen met modellen, ontwerpen en foto’s tentoongesteld en geven een nieuwe kijk op de periode 1885–1945. Een bijzonder woelige periode met de oprichting van Kongo-Vrijstaat, twee wereldoorlogen, een beurscrash, maar ook een tijd van technologische vooruitgang. Al deze gebeurtenissen hebben een impact op ontwikkelingen in de edelsmeedkunst.

Belgische zilverfirma’s verkopen hun producten niet alleen in eigen land, maar exporteren ze ook naar Duitsland, Frankrijk, Afrika en Amerika. Het Belgisch zilverdesign is bovendien goed vertegenwoordigd op internationale tentoonstellingen van Moskou over Milaan tot New York. Wist je trouwens dat de eerste Wereldtentoonstelling op het Europese vasteland in Antwerpen plaatsvond?!

Naast wereldtentoonstellingen komen commerciële netwerken, ateliers en ontwerpstudio’s aan bod. Zowel personeelsleden als vaste klanten van zilverfirma’s als Delheid, Wolfers en Wiskemann krijgen een gezicht. De tentoonstelling ‘Esthétique Moderne’ brengt de samenwerking tussen edelsmeden en kunstenaars uit andere disciplines, zoals beeldhouwkunst, architectuur en glaskunst, in beeld. Dit doen ze niet alleen in functie van de realisatie van zilveren voorwerpen, maar ook voor de inrichting van winkels en huizen. Bekende namen als Victor Horta en Henry van de Velde passeren daarbij de revue.

De tentoonstelling ‘Esthétique Moderne’ presenteert Belgisch zilverdesign van internationaal topniveau uit eigen collectie. Aan de hand van affiches, verkoopcatalogi, tekeningen en historische beelden gidst het Zilvermuseum Sterckshof je door de periode 1885–1945 waarin decor en design esthetisch, vernieuwend, modern of zelfs revolutionair zijn.


Zilvermuseum Sterckshof        18.10.2011 - 09.04.2012


Website & bron : Zilvermuseum Sterckshof

Website : Antwerpen

FIC123.BE een website met info en cultuur.