2011-11-09

BELGIË - BRUSSEL-ELSENE - Pierre Lahaut, hommage

.De tentoonstelling brengt een hommage aan deze ondergewaardeerde kunstenaar, die tot onze vreugde deel uitmaakt van onze permanente verzameling. Ze vindt plaats naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag en de publicatie van een aan hem gewijde monografie.

Tijdens zijn schildersloopbaan experimenteerde hij met allerlei technieken – potlood, pastel, aquarel - uit, maar zijn voorliefde voor olieverf bleef een constante in zijn werk. In de loop der jaren evolueerde zijn kunst naar een andere, abstracte beeldtaal, die niettemin toegankelijk en gevoelig bleef.

Zijn universum confronteert ons met een fluwelige, raadselachtige, stille en poëtische wereld.

Koppig, met een nerveuze onrust maar ook met een duidelijk plezier, heeft Pierre Lahaut gebouwd aan een uiterst origineel oeuvre dat de innerlijke wereld openbaart van een schilder die trouw is gebleven aan zichzelf en die onvermijdelijk ooit door de profane wereld omarmd zal worden.
Uit F. Lalande, Pierre Lahaut. Portrait et autoportraits (Portretten en Zelfportretten). In het boek over Pierre Lahaut, Mercatorfonds

Pierre Lahaut is in 1931 geboren. Op zijn eenentwintigste beslist hij schilder te worden. Ondanks de economische problemen die het beroep met zich meebrengt, blijft hij trouw aan zijn keuze. Hij is vader van zes kinderen, wordt leraar, maar de overheid heeft het moeilijk met zijn originaliteit. Hij verblijft een poos in Parijs waar hij zich vervolmaakt in de gravurekunst en krijgt na zijn terugkeer en de nieuwe wind van mei 68 een vaste aanstelling. In 1969 wordt hij aan de beroemde Ecole supérieure des arts visuels (Hogeschool voor Visuele kunsten) van Ter Kameren benoemd tot leraar ‘tekenen en grafische verbeelding’. In 1980 richt hij het ‘atelier tekenen en grafische stimulering’ op, dat hij tot 1995 leidt. Hij trekt zich terug in Frankrijk waar hij, wars van enige mode, voortwerkt aan zijn originele oeuvre.

Op de tentoonstelling is een overzicht te zien van Lahauts werk tussen 1956 en 2008. Zijn oeuvre hoort niet thuis in een of andere categorie, het evolueert voortdurend, en met zijn scheppende kracht laat het zich in geen enkel systeem opsluiten. Het balanceert op de grens van abstractie en figuratie en maakt gebruik van wisselende technieken, van olieverf tot pastel. Pierre Lahaut openbaart een geheimzinnige, nu eens kalme en dan weer beangstigde wereld die door grote vrijheid gekenmerkt wordt

 
Museum van Elsene  20.10.2011 - 22.01.2012
 
 
Website & bron : Museum van Elsene
 
Website : Elsene
 
FIC123.BE een website met info en cultuur.