2011-10-12

BELGIË - ANTWERPEN - Palazzo Rubens - De meester als architect

.Peter Paul Rubens was een echte architectuurkenner. Dat ziet u op heel wat van zijn schilderijen. Maar hij werkte ook mee aan spraakmakende Antwerpse bouwprojecten. Het bekendste is zijn eigen woning: het Rubenshuis.

In 1610 kocht Rubens dit huis met extra grond op de Wapper nabij de Meir, de chicste straat van de stad. Het werd grondig verbouwd volgens zijn eigen ontwerp. Het huis kreeg er een barokke portiek, een schildersatelier en een tuinpaviljoen bij. In dit ontwerp liet Rubens zijn artistieke idealen zien: de klassieke oudheid en de Italiaanse kunst. Door zijjn ingrepen kreeg het de uitstraling van een echt palazzo. Het verbouwde huis was een absolute bezienswaardigheid in Antwerpen. De portiek is nu nog steeds een van de pronkstukken van het museum Rubenshuis.

Als architect vond Rubens inspiratie bij de grote Italiaanse schildersarchitecten zoals Michelangelo en Giulio Romano. Ook in Italiaanse architectuurboeken deed hij ideeën op. Rubens publiceerde zelf trouwens een boek over architectuur. Daarmee wilde hij moderne voorbeelden van goede architectuur aanreiken, zoals hij die zelf in Italië had gezien.

In ‘Palazzo Rubens. De meester als architect’ ontdekt u het veelzijdige architectuurtalent van Rubens: gedreven kenner, bouwheer, ontwerper en uitgever!


Rubenshuis  10.09.2011 - 11.12.2011
 
 
Website & bron : Rubenshuis
 
Website : Antwerpen
 
FIC123.BE een website met info en cultuur.