2011-07-20

BELGIË - HASSELT - Prints! in mode- en kostuumgeschiedenis 1750-2000Bedrukt textiel is een decoratieve kunstvorm, zowel voor huishoudelijke interieurs als kleding, waarvan de variëteit aan motieven de collectieve smaak en tijdsgeest van bepaalde periodes weerspiegelt. Daarnaast is het bedrukken van textiel ook een complex en industrieel proces, onderhevig aan vernieuwing, mechanisatie, onderzoek en technologische vooruitgang.

De Europese textieldruk vindt haar oorsprong in het India van 2000 voor onze tijdsrekening. Via handel (Verenigde Oost-Indische Compagnie) werden deze stoffen geïntroduceerd in Europa. Het aantrekkelijke kleurgebruik en motieven verleidden de Europese smaak die hongerde naar alles wat exotisch was. Daarnaast vormde deze stof een dankbaar alternatief voor de zware zijde, wol en linnen. De vraag werd al snel groter dan het aanbod en er ontstond een bloeiende economie in het kopiëren van Indische stoffen. Deze indiennes werden aangepast aan de Europese smaak.

Tot op het einde van de 18de eeuw bleven de motieven voornamelijk afgeleiden van het originele florale patroon uit India, maar de Industriële Revolutie in het begin van de 19de eeuw betekende een radicale omkering. Het drukken van textiel werd een industrieel proces dat zich vanaf dan onder impuls van wetenschap en mechanisatie steeds verder zou ontwikkelen tot vandaag.

Ook in de hedendaagse mode is er een grote verscheidenheid aan prints terug te vinden, onderhevig aan bepaalde trends. Dit varieert van referenties aan historische patronen (landschappen, florale en bucolische figuren) tot vernieuwende, experimentele motieven. Verschillende ontwerpers en modehuizen zoals Emilio Pucci, Dries Van Noten, Hermès (carré) en Missoni maakten hier ook hun handelsmerk van.


Modemuseum Hasselt    25.06.2011 - 08.01.2012


Website : Modemuseum Hasselt

Website : Hasselt

FIC123.BE een website met info en cultuur.