2011-07-13

BELGIË - BRUSSSEL - Sarah Moon "Coincidences"Sarah Moon schept een droomachtig en mysterieus universum. De afgelopen veertig jaar is ze uitgegroeid tot een vrouwelijk figuur in de fotografie waar je gewoon niet naast kan kijken. Als een echte ambachtsvrouw van het beeld bouwt ze op verfijnde en volmaakte wijze kunstig bewerkte scènes op waarin werkelijkheid en fictie door elkaar worden gehaald.


Sarah Moon raakte bekend in de jaren ‘70 dankzij haar campagnes voor Cacharel, waarvan sommige legendarisch zijn geworden. Op het gebied van modefotografie hanteert ze een tijdloze stijl die niet in een bepaalde categorie onder te brengen valt. Haar werk won talloze prijzen en werd gepubliceerd in de meest prestigieuze tijdschriften zoals Vogue en Stern, om er maar enkele op te noemen. Halverwege de jaren ‘80 neemt de carrière van de kunstenares een nieuwe wending: ze beslist te stoppen met het “toegepaste werk” van de reclameopdrachten en enkel nog persoonlijke en zuiver artistieke projecten te verwezenlijken.

De favoriete thema’s van Sarah Moon zijn de kindertijd en de herinneringen. Ze schrikt er niet voor terug om de negatieven zelf te bewerken door ze te krassen of vuil te maken. Op die manier zet ze de stempel des tijds op de drager zelf. Haar bestudeerde ensceneringen verwijzen naar verre streken en vervlogen tijden. We vinden er personen die recht uit sprookjes lijken te zijn weggelopen, dieren die uit een andere wereld lijken te komen, en verlaten landschappen. De onwezenlijke atmosfeer die van haar foto’s uitgaat, wordt nog versterkt door haar gebruik van soft focus en tussentinten, en doet denken aan een droom of soms een nachtmerrie. Met een onmiskenbare hevigheid, en vol gratie en elegantie maken de camera-instellingen van Sarah Moon de behandelde onderwerpen los van de werkelijkheid en tekenen ze die scherp af.

De tentoonstelling omvat een groot deel van de werken van deze volledige kunstenares, die actief is als fotografe en als cineaste. De voorgestelde werken werden door de kunstenares persoonlijk en zeer nauwgezet gekozen uit de afdrukken en films die ze na 1985 verwezenlijkte, en uit haar oudste modefoto’s.

Botanique    08.06.2011 - 14.08.2011


Website & bron : Botanique

Website : Brussel

FIC123.BE een website met info en cultuur.