2011-06-15

BELGIË - ANTWERPEN - De Burcht. Verdwenen stadskern van Antwerpen


Rond 1885 werd de Burcht, de wijk rond het Steen, gesloopt voor ingrijpende werken aan de Scheldekaaien. Hierdoor verloor Antwerpen op slag zijn oudste stadskern. Schilderijen, aquarellen, tekeningen, kunstvoorwerpen en archeologische vondsten brengen een verrassend beeld van Antwerpens verloren historische hart.

Rond 1880 werd de Burcht, de wijk rond het Steen, gesloopt voor de rechttrekking van de Scheldekaaien. Daarmee verloor Antwerpen op slag zijn oudste stadskern. De tentoonstelling De Burcht in Museum Mayer van den Bergh brengt een verrassende kijk op deze verdwenen site.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is een smeedijzeren slot dat Fritz Mayer van den Bergh in 1889 kocht. Dit slot werd opgegraven in de Burchtwijk, ter hoogte van de Vierschaar of de vroegere rechtbank. Daarnaast verzamelde Fritz Mayer van den Bergh ook andere objecten uit de oude stadskern. Die stukken worden aangevuld met waardevolle voorwerpen die gered werden van de sloophamer en geschonken werden aan het voormalige Museum voor Oudheden. Vandaag behoren ze tot de collecties van het Vleeshuis. Het Museum Plantin-Moretus

Prentenkabinet leent voor de gelegenheid een twintigtal aquarellen en tekeningen uit die de tentoonstelling verder vervolledigen.

Aan de hand van deze archeologische vondsten uit de Burcht, schilderijen, kunstobjecten, aquarellen toont de tentoonstelling de evolutie van deze wijk. Niet alleen de bewoners van de Burcht komen aan bod, ook de gebouwen en hun wisselende functie worden getoond en uitgebreid toegelicht.


Museum Mayer van den Bergh      30.04.2011 - 30.10.2011


Website & bron : Museum Mayer van den Bergh

Website : Antwerpen

FIC123.BE een website met info en cultuur.