2010-12-29

BELGIË - TURNHOUT - Speelkaarten van de 21ste eeuw


Het kaartspel is al vaak dood verklaard. Met de komst van de televisie zou niemand nog kaarten, maar deze voorspelling kwam niet uit. Later beweerden doomdenkers dat de computer de kartonnen kaartjes definitief zou verdringen ten voordelen van het virtuele spel. Ook hier is de waarheid anders, want in de 21ste eeuw spelen we nog steeds kaart! Soms met én tegen onze computer, soms met ‘echte’ kaarten uit karton, soms in de virtuele wereld en soms met ‘echte’ mensen.De tentoonstelling “Speelkaarten voor de 21ste eeuw” brengt een selectie van spellen uitgegeven vanaf het jaar 2000. Meer in het bijzonder concentreert de expositie zich op bijzondere kaarten. Het kaartspel voor dagelijks gebruik verandert immers niet. Andere kaarten, nieuwe figuren, het zou de spelers in de war brengen.
Wat brengt de 21ste eeuw aan kaarten? De thema’s zijn zeker niet nieuw: humor, reclame, kunst, politiek, pin ups, het is allemaal al eerder vertoond. Maar de expositie toont spellen in een hedendaagse vormgeving, andere formaten en vormen, met aandacht voor ergonomie en milieubehoud, gemaakt in kunststof of in traditioneel speelkaartenkarton. Het gaat zowel om commerciële, reguliere uitgaven als om private en gelimiteerde edities. Een uitgebreide selectie met allerlei fraais! En meteen is duidelijk dat het eeuwenoude speelgoed ook na het jaar 2000 een blijvertje is.
Ook de allernieuwste experimenten met ‘slimme’ speelkaarten krijgen in de expositie een plaats. Kaartspelen met de computer kan al lang. Dit gebeurt uitsluitend met scherm en klavier, zonder bedrukte kartonnen kaartjes. Nu wordt een volgende stap gezet: interactieve kaarten die je gebruikt samen met je pc of spelconsole. Deze ‘cards for the future’ willen de grenzen definitief verleggen. Maak kennis met de speelkaart van nu en laat u verbazen!Nationaal Museum van de Speelkaart 02.07.2010 - 30.09.2011Website : Nationaal Museum van de Speelkaart

Website : Turnhout

FIC123.BE een website met info en cultuur.