2010-10-20

BELGIË - GENT - Jacques Tati - Deux Temps, Trois Mouvements


Meer dan 60 jaar na Jacques Tati’s eerste langspeelfilm geeft het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster i.s.m. het Filmfestival Gent de Franse regisseur, acteur en komiek een eerbetoon “comme il faut”.
Om het universum van Tati helemaal opnieuw tot leven te wekken, brengt de Provincie Oost-Vlaanderen op initiatief van en in samenwerking met het Filmfestival Gent in het Caermersklooster de tentoonstelling “JACQUES TATI: Deux Temps, Trois Mouvements” die geproduceerd werd door La Cinemathèque française en Les Films de Mon Oncle.
Tati zei ooit: “Je veux que le film commence quand vous quittez la salle.” Hij zou deze bijzondere tentoonstelling dan ook weten te appreciëren. Nooit eerder was de unieke visie van Tati zo tastbaar voor het publiek. Fans van Tati kunnen hun hart ophalen aan originele stukken en reproducties: de kantooromgeving van Playtime, het designinterieur van Villa Arpel, de fiets van François de postbode uit Jour de Fête, Tati’s legendarische pijp in XL-formaat en tal van ongeziene foto’s, affiches, rekwisieten, kostuums, maquettes en storyboards. Voor wie minder vertrouwd is met het oeuvre van Tati is het een speelse en kleurrijke omgeving waarin kan worden kennisgemaakt met de humor en esthetiek van een buitengewoon regisseur. Alles samen omvat de tentoonstelling meer dan 500 m² expositieruimte en tientallen filmclips.
Tentoonstelling
Gent is na Parijs de tweede stad waar de tentoonstelling te zien is. Scenografie is in handen van Macha Makeieff. Het originele concept is aan onze prachtige locatie aangepast. Bij de tentoonstelling hoort ook een 310 pagina’s tellende catalogus met als titel “Deux Temps, Trois Mouvements”. De Provincie Oost-Vlaanderen zet met deze tentoonstelling de traditie verder om ieder jaar naar aanleiding van het Filmfestival een belangrijk oeuvre te belichten.
De wereld van Tati
Met zes langspeelfilms over een periode van meer dan 20 jaar was Jacques Tati niet de meest productieve regisseur, maar hij was zonder twijfel een van de meest inventieve. Hij creëerde als regisseur en acteur een universum dat nog steeds tot het collectief geheugen behoort.
De hilarische stunts van François de postbode in Jour De Fête (1949) betekenden het begin van Tati’s carrière. De scherpe, maar komische kritiek op het modernisme kwam terug in alle volgende films. In Les Vacances de Mr. Hulot (1953), Mon Oncle (1958), Playtime (1967) en Traffic (1971) perfectioneerde het illustere personage van Mr. Hulot de kenmerkende slapstickhumor van Tati. In de televisiefilm Parade (1974) ruilde hij Mr. Hulot in voor Mr. Loyal, een circusartiest in het gezelschap van jongleurs, goochelaars en acrobaten.
Jacques Tati was tweemaal te gast op het Filmfestival Gent, onder meer tijdens de opnames van Traffic. Hij werd toen ontvangen door Jacques Dubrulle, gedelegeerd bestuurder van het festival. Bij het eerbetoon aan deze graag geziene gast hoort dan ook een uitgebreid retrospectief programma waarin de films van Tati worden vertoond. Meer informatie hierover is te vinden in het persdossier van het festival.
Tati Tovenaar
2010 wordt een heus feestjaar voor fans van Jacques Tati. Op 16 juni verscheen reeds L’Illusioniste van Sylvain Chomet in de zalen. De regisseur van Les Triplettes de Belleville waagt zich hiermee aan een geanimeerde versie van Tati. Het verhaal is gebaseerd op een ongebruikt scenario van Jacques Tati. L’illusioniste speelt zich af in kleine achterafzaaltjes van cafés en op goedkope tuinfeestjes. Het zijn de enige plaatsen waar een oudere goochelaar nog mag optreden nu hippe rockgroepen de grote podia hebben ingepalmd. Het leven van de man krijgt weer betekenis wanneer hij Alice ontmoet, een jong meisje dat echt in zijn magie gelooft. Verrast door haar jeugdige en oprechte enthousiasme haalt hij al zijn trucjes boven om haar niet te ontgoochelen.Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster 15.10.2010 - 16.01.2011
Website : Gent