2010-09-15

NEDERLAND - AMERSFOORT - De Gouden Eeuw van Ravage


In het najaar van 2010 is in Museum Flehite, een spectaculaire presentatie van het multidisciplinaire kunstenaars- /ontwerpersduo Ravage te zien. Clemens Rameckers en Arnold van Geuns, sinds de jaren 70 samenwerkend als Ravage, laten zich altijd en overal inspireren door de geschiedenis. De collectie en de historische panden van Museum Flehite, vormen voor Ravage dan ook het perfecte uitgangspunt voor een historische installatie met een dramatische Ravage twist. De Tentoonstelling door de Telegraaf bekroond met 4 sterren( 5 is het maximum).
De Gouden Eeuw van Ravage
Onder de titel De Gouden Eeuw van Ravage, krijgt het duo ‘carte blanche’ om het museum te transformeren tot de ultieme installatie van schilderkunst, fotografie, glaswerk, stoffen, servies en design van eigen ontwerp. Ravage zag als uitgangspunt een aantal belangrijke werken in de collectie van Flehite uit de zogenaamde Amersfoortse Gouden Eeuw: de periode tussen 1580 en 1680 waarin het Amersfoortse culturele leven volop bloeide. Gebaseerd op historie is de tentoonstelling historisch: Museum Flehite is het eerste Nederlandse museum waar het werk van dit in binnen- en buitenland vermaarde duo uitgebreid te zien zal zijn.
Museum op z’n kop
Al dwalend door het museum, bleken schilder/architect Jacob van Campen (1596-1657) en schilders als Matthias Withoos (1627-1703) en Casper van Wittel (1652-1736) meteen tot de verbeelding van het duo te spreken: de zeer fijn en levendig geschilderde stadsgezichten en stillevens van begaafde kunstenaars, maar ook de turbulente periode in de geschiedenis, waarin staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619), geboren Amersfoorter, een rol speelt.
Ravage beperkt zich niet tot een afgebakende tentoonstelling van objecten in een aantal museumzalen. Ravage laat het hele museum een metamorfose ondergaan. Dat maakt de Gouden Eeuw van Ravage in Museum Flehite tot een spannende ontdekkingstocht: in elke zaal, in iedere hoek, achter elke deur, in het trappenhuis en zelfs in de entreeruimte kunnen bezoekers de stoffen, kunst en designobjecten van Ravage tegenkomen.
Historie door de ogen van RavageDe kunst en vormgeving van Ravage heeft een duidelijk herkenbare signatuur. Altijd verbinden Rameckers en Van Geuns verschillende periodes, artistieke disciplines, stijlkenmerken en thema’s met elkaar. Vaak komen in het werk universele thema’s, als oorlog en vrede, de dood, het lijden van de mens en mystieke of religieuze beleving terug. Hun stijl is flamboyant en flirt met kunsthistorische stromingen als de barok en het neo-classicisme. De uitdaging zit voor Ravage niet in het klakkeloos overnemen van historische beeldelementen, maar in het verwezenlijken van nieuwe dimensies door assimilatie met de eigen beeld- en vormentaal. De kracht van Ravage schuilt erin, om aan het bekende en min of meer vertrouwde beeld onverwachte elementen toe te voegen.
Beroemd in New York en Parijs
Het is opvallend dat in een Nederlands museum nog niet eerder een grote tentoonstelling van Ravage te zien was. Het duo -in 1976 afgestudeerd aan de Arnhemse Kunstacademie- heeft een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van beeldende kunst, mode en vormgeving. Ze exposeerden veelvuldig in het buitenland en hebben met name in New York en in Parijs grote bekendheid verworven. Zonder zich iets aan te trekken van de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines, ontwerpt Ravage onder meer: kleding, meubels, stoffen, bedlinnen (label: Van Dyck by Ravage), serviesgoed (o.m. voor Villeroy & Boch), glaswerk en horloges (Swatch). Ravage is onorthodox en moeilijk onder te brengen in een categorie van de beeldende kunst. Deze vrije positie en de grenzeloze creativiteit maakt Ravage tot een uniek en boeiend fenomeen. Daarnaast is Ravage als mentor belangrijk geweest voor de ontwikkeling van jonge, talentvolle kunstenaars als Viktor Horsten, Rolf Snoeren (Viktor & Rolf), Job Smeets en Thomas Eurlings .
De tentoonstelling de Gouden Eeuw van Ravage is mede tot stand gekomen dankzij galerie Quintessens.Museum Flehite 05.09.2010 - 02.01.2011
Website : Amersfoort