2010-09-15

BELGIE - TERHULPEN - Alechinsky, Bury, Folon

De Stichting Folon viert haar tiende verjaardag met een tentoonstelling die zijn weerklank vindt in de Belgische actualiteit. De tentoonstelling toont originele en niet eerder getoonde werken die de drie kunstenaars maakten in het kader van hun "spotcampagne". De sculp­turen en fonteinen van Pol Bury nodigen uit tot een wandeling doorheen het Solvaydomein.
In 1980, het jaar waarin België zijn 150ste verjaardag viert en verscheurd wordt door zijn landstalen, organiseren Pierre Alechinsky, Pol Bury en Jean-Michel Folon via de Daily Bul een "spotcampagne" het land van James Ensor waardig: de ‘Noirquoisie’. Ze eisen het stemrecht op dat ze als in Frankrijk verblijvende Belgen hebben verloren en geven traktaten en boekjes uit waarin ze de spot drijven met de complexe Belgische instellingen. De campagne kreeg de naam Le dérisoire absolu (een verwijzing naar L’Écart absolu, de titel die André Breton in 1965 aan de laatste expo van het surrealisme gaf). Vandaag lijkt deze campagne actueler dan ooit.
De expositie In de eerste exporuimte wordt de toon gezet. Men ziet er een selectie van kunstwerken en originele documenten zien die in het kader van de campagne werden gecreëerd: tekeningen en prenten van Pierre Alechinsky, publicaties van de Daily Bul, werkdocumenten, foto's en onuitgegeven tekeningen van Folon. Allemaal zaken die getuigen van de innige band van de drie kunstenaars met België.
En in een tweede zaal zijn vooral werken van Pol Bury te zien: smeltende sculpturen, met spiegels vervormde beelden, verdraaide vormen – door hemzelf gedefinieerd als "interventies van het burleske in de ernst van de architectuur" – en bewegingseffecten tonen het werk van de kunstenaar rond het fenomeen ‘beweging’ en het wisselvallige karakter daarvan. De tentoonstelling loopt door tot buiten de zaal.
In het SolvayparkIn het imposante domein nodigt een twintigtal sculpturen van Pol Bury uit tot een wandeling en reflectie. Herontdek de gestolde figuren, bollen, cilinders en de beroemde "hydraulische sculpturen" die haast onmerkbaar bewegen! Het roestvrij staal van de fonteinen versterkt het schijnbaar willekeurige karakter van de werken. De kunstenaar speelt met evenwicht en zwaartekracht – een verwarrende ervaring die verfrissend werkt.Van 19 juni tot 31 oktober 2010
Tijdelijke exporuimten / Fondation Folon en SolvayparkWebsite : Fondation Folon

Website : Terhulpen - La Hulpe

FIC123.BE een website met info en cultuur.