2010-04-07

BELGIË - IZEGEM - SHOE, SHOE, ...SHOES !

Modeoverzicht damesschoenen 20ste eeuw. Hedendaagse schoenontwerpers in België en Nederland Vrouwen hebben iets met schoenen! Een uitspraak die toch niet verder dan de 20ste eeuw terug gaat. De damesschoenen kenden een enorme evolutie in die eeuw. Vrouwen rukten zich immers los uit het keurslijf, letterlijk en figuurlijk. De kledij evolueerde van lange donkere rokken naar elegante kleurige jurken op kniehoogte of tot net onder de bips. De focus komt zo meer en meer op de schoenen.
Beide wereldoorlogen helpen de vrouwen aan meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid. De mannen zijn onder de wapens en de vrouwen nemen het werk over. Ze verdienen zelf en beslissen wat met dat geld gebeurt. Vrouwen nemen deel aan verschillende activiteiten. Voor elke activiteit is een ander genre schoen nodig: de stadsschoen, de wandelschoen, de strandschoen, de sportschoen, de huisschoen om mensen te ontvangen, de feestschoen en de pantoffel. Telkens kiest men voor aangepaste materialen en kleuren.
Vrouwen durven geleidelijk ook meer de voet te laten zien. Aanvankelijk nog bijna een schandaal en alleen voor boudoirs. Maar naarmate de jurken korter worden krijgt de schoen meer aandacht. Kledij wordt meer sexy. Het is gemakkelijker de voet te ontbloten dan de boezem. Schoenen krijgen een sexy betekenis. Dit wordt nog versterkt wanneer de techniek gevonden wordt om de stiletto-hak te maken eind jaren 1950 en jaren 1960. De hoge, ranke hakken zorgen niet alleen voor een mooie schoen, maar laten vrouwen ‘anders’ stappen: de boezem wordt naar voor, en de billen naar achter geduwd. De hoge hak is er nú ook weer helemaal. Misschien verwijst de hoge hak nu meer naar de sterke vrouw die even groot (of groter) is dan de man, maar ondertussen toch haar aantrekkingskracht behoudt.
De Izegemse schoenindustrie draait vooral in de jaren 1920 en ’30 mee op het topniveau. Prachtige modellen en fijn handwerk bezorgen de ‘chaussures d’Izegem’ wereldfaam. In de jaren 1950-60 vechten de firma’s voor een plaatsje op de schoenenmarkt waarbij men ofwel vast houdt aan de luxeschoen ofwel overstapt naar het seriewerk. De meeste Belgische productiehuizen winnen de strijd met Italië en de lage loonlanden niet.
Toch blijven een aantal creatieve geesten zich focussen op schoenen. Ze hebben het niet gemakkelijk in een land waar praktisch geen productie meer aanwezig is. Hedendaagse Belgische en Nederlandse schoenontwerpers bewijzen met hun creaties die in de tentoonstelling aanwezig zijn, dat het toch mogelijk blijft. Ze bewegen zich, in de zoektocht naar wat de modebewuste vrouw zal dragen, handig op de lijn tussen comfort en creativiteit. De bezoeker kan de, soms tijdloze, creaties van Dries Van Noten, Anne Vandevorst, Els Proost, Tim Van Steenbergen, Petra Van Dorpe, Anne Poesen, Ellen Verbeek, Nathalie Verlinden, Fred de la Bretonière, Hester Vlamings, … bewonderen in Shoe, shoe, … SHOES!Nationaal Schoeiselmuseum 03.04.2010 - 18.12.2010
Website : Stad Izegem

FIC123.BE een website met info en cultuur.