2009-07-01

Nederland - Assen - Kik Zeiler-Made in Mokum


Kik Zeiler (Soerabaja, 1948) staat als veertiende kunstenaar centraal in de reeks tentoonstellingen en monografieën over figuratieve kunstenaars in het Drents Museum.
Een overzicht van Zeilers werk mag met verve de titel ‘Made in Mokum’ dragen. Het verwijst niet alleen naar de woonplaats van de kunstenaar, maar tevens naar zijn nauwe verwantschap met de befaamde galerie Mokum, bolwerk van figuratieve kunst, te Amsterdam. Een eerste bezoek aan deze galerie, eind jaren ’60 van de vorige eeuw, had verstrekkende gevolgen: Zeiler stopte met zijn studie kunstgeschiedenis in Groningen, vertrok naar Amsterdam en legde zich vanaf dat moment volledig toe op het kunstenaarsschap waarin, geheel tegen de gangbare tendens in, het realisme de leidraad vormde. Zeiler is autodidact.
Een omvangrijk deel van Zeilers werk bestaat uit portretopdrachten: van groepen mensen, families, mannen, vrouwen en kinderen. De achtergrond vertelt hierbij dikwijls veel over de hoofdpersonen: Zeiler toont ze in hun ‘natuurlijke habitat’ of temidden van een compilatie van belangrijke gebouwen in ‘hun stad’. De werken, regelmatig op groot formaat geschilderd, zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt. Een persoonlijke, conceptuele insteek, in combinatie met een fijne schilderstoets, is tevens te zien in Zeilers vrije werk. Zijn zelfportretten zijn meer dan een goed gelijkend evenbeeld: gebouwen en voorwerpen in de compositie vertellen een verhaal over de kunstenaar zelf, over zijn opvattingen en voorkeuren en over het kunstenaarsschap. Ook laat Zeiler zich regelmatig inspireren door onderwerpen uit de kunstgeschiedenis of citeert hij bestaande schilderijen in zijn werk. Daarnaast vormt de stad Amsterdam regelmatig het uitgangspunt. Telkens zet Zeiler bestaande beelden naast elkaar en herschept ze tot een nieuw geheel.Op de tentoonstelling zijn circa 100 (grote) schilderijen te zien, waaronder het schilderij van de Herenclub, een groep bekende mensen rondom de schrijver Harry Mulisch (met o.a. Marcel van Dam, Hans van Mierlo en Wim Duisenberg).

Drents Museum - 19.05.2009 - 06.09.2009

Website : Gemeente Assen

FIC123.BE een website met info en cultuur.