2009-05-07

Nederland - Leiden - Dorestad-Een wereldstad in de middeleeuwen


Wie denkt dat de Middeleeuwen saai en donker waren, heeft het mis. Dorestad was rond het jaar 800 een stad die bruiste van het leven en waar het krioelde van de mensen en de handelaars. Het lag aan de Rijn, op de plaats waar nu Wijk bij Duurstede is. In de tentoonstelling 'Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen' maak je de bloeitijd van Dorestad aan den lijve mee. Je loopt door het decor van stad en haven. Je ziet welke mensen er in deze metropool van de vroege Middeleeuwen woonden en wat ze deden.
Metropool van de vroege Middeleeuwen
De tentoonstelling is voor jong en oud. Er zijn allerlei spellen om zelf te doen en kinderen kunnen hun eigen speurroute door de tentoonstelling lopen. De enorme hoeveelheid archeologische vondsten die de afgelopen decennia naar boven zijn gekomen, maken het mogelijk om een goed beeld van het leven in Dorestad te geven. Je ziet gebruiksvoorwerpen, wapens, prachtige sieraden en nog veel meer. Drie tekenaars maakten een schoolplaat van Dorestad, geïnspireerd op de bekende schoolplaat van J.H. Isings uit 1927.
Rijk en beroemd
Dorestad was in de vroege Middeleeuwen een internationale marktplaats. De nederzetting aan de Rijn groeide uit tot de grootste en rijkste stad van Nederland. Een echte wereldhavenstad dus, vergelijkbaar met de positie die Rotterdam nu heeft. De handel vanuit heel West-Europa bracht rijkdom. In de grote haven was het een drukte van jewelste. Rond het jaar 800 liepen daar de succesvolste koopmannen van Nederland rond. Verder woonden in Dorestad veel schippers en ambachtslieden, die luxueuze producten voor de internationale markt maakten. De gouden munten die in Dorestad werden geslagen, zijn over de hele wereld teruggevonden.

Rijksmuseum van Oudheden van 17.04.2009 t/m 01.11.2009